978

Eerste editie Sounds of Us in De Vaillant

Op zaterdag 11 en zondag 12 november vond de eerste editie van Festival Sounds of Us plaats. 

Festival Sounds of Us biedt een gevarieerd programma met Afro-Surinaamse en Afro-Caribische kunst en cultuur. Het festival van 3 tot en met 12 november in theater De Vaillant staat stil bij de invloed van het koloniaal- en slavernijverleden op het leven van nu. We herdenken de trans-Atlantische slavernijgeschiedenis en vieren de vrijheid met muziek, verteltheater, rituelen, ritmes, lezingen, literatuur, woordkunst, een modeshow en een Keti Koti Tafel. 

Uitzonderlijke talenten, artiesten, sprekers en ensembles presenteren cultuuruitingen waarvan de bronnen in West-Afrika liggen. Hoe is de muziek en cultuur in Suriname en het Caribisch gebied beïnvloed door de West-Afrikaanse tradities? Wat is het verhaal hierachter? Welke levendige en krachtige cultuuruitingen zijn hieruit voortgekomen? Hoe hebben die tradities zich verder ontwikkeld en hoe leven ze voort in Nederland? Het programma laat ook zien hoe een jongere generatie het verhaal van het slavernijverleden verwerkt in eigen kunstvormen als spoken word. 

Herdenkingsjaar Slavernijverleden
Van 1 juli 2023 tot 1 juli 2024 is in Nederland het Herdenkingsjaar Slavernijverleden. Overal zijn er activiteiten om mensen bewust te maken van dit verleden en de invloed ervan op hoe dingen nu zijn. Festival Sounds of Us is een initiatief van theater De Vaillant en stichting Haagse Verbindende Festival in het kader van het Herdenkingsjaar. “ Met een programma van cultuur en ontmoeting gaan we op zoek naar wat ons bindt, naar pijn uit heden en verleden en naar een gedeelde toekomst”, aldus de organisatoren.

Eerste editie Sounds of Us in De Vaillant

Meer foto's zien?

foto's: Jurriaan Brobbel en Evenline van Egdom.

Bekijk alle foto's online