978

Festival Sounds of Us 2024!

Na een succesvolle eerste editie keert het festival terug voor een tweede editie, eind november en begin december 2024. Festival Sounds of Us biedt een gevarieerd programma vol podiumkunsten, literatuur, film, kunst, samen eten, ontmoeting en dialoog.

Het festival verkent de rituelen, ritmes, verhalen, taal, poëzie, mode en gerechten uit Suriname en Caribisch Nederland, met hun diepe wortels in Afrika. Ontdek hoe artiesten en makers deze rijke tradities tot leven brengen en laten versmelten met andere culturen. Hoe vertalen jonge makers deze invloeden naar hun eigen kunstvormen en geven ze de diasporakunst een volwaardige plek in onze superdiverse samenleving?

Zie hieronder het programma!

Vrijdag 6 december: Future Kawina & Geworteld in Afrika

Jonge performers verbinden Afro-roots aan urban music en spoken word
Marlon Francis a.k.a. Mr. JetFly - presentatie Future Kawina 
Multi-award winning muzikant en producer Marlon Francis a.k.a. MrJetFly is grondlegger van de eigentijdse muziekstroming Future Kawina. Daarover geeft hij een interactieve presentatie waarin hij veel muziekvoorbeelden laat horen. Hij vertelt hij over de zang en ritmes, over de Afrikaanse oorsprong en betekenis van het genre en over hoe hij de ideale toekomst van kawina ziet. Marlon Francis speelde in de bekende kawina-formatie La Rouge  en werkte samen artiesten als Glen Faria, Ronnie Flex en Kenny B. Hij geeft hij les aan de Herman Brood Academie en op diverse basisscholen in Amsterdam Zuidoost. Als oprichter van stichting The Culture zet hij zich in om kawina een volwaardige plek in de Nederlandse muziek te geven. https://www.instagram.com/p/CzqL21osJVz/

Glodi Mbwete – Spoken word en zang over Afrikaanse diaspora in Den Haag
Geworteld in Afrika
Haagse dichter en rapper Glodi Mbwete is medeoprichter van platform Ik Spreek voor woordkunstenaars uit Den Haag. Hij presenteert op deze avond jonge Haagse woordkunstenaars met West-Afrikaanse en Afro-Surinaamse roots. Hoe eren zij  traditie van hun voorouders in hun woordkunst?  In gesproken en gezongen teksten gaan zij in op thema’s als identiteit en slavernij toen en nu en vrijheid naar voren komen. “Spoken word is bij uitstek geschikt om beladen thema’s bespreekbaar te maken”, aldus Glodi Mbwete. Met optredens van zangeres Mariseya en spoken word artiesten  Steven Dias Pires, Gideon Reid en U-Shine.

Klik hier voor meer info!

Vrijdag 6 december: Future Kawina & Geworteld in Afrika

Zaterdag 7 december: Eerbetoon aan Frank Martinus Arion & Tribute to Anton de Kom

Op zaterdag is er in de middag en avond een vol gevuld programma!
13.00 uur Rode Zaal: Eerbetoon aan Frank Martinus Arion
De Dutch Caribbean Book Club en OCAN brengen een divers programma als eerbetoon aan Frank Martinus Arion (1936-2015), de Curaçaose schrijver van onder andere Dubbelspel en Afscheid van de Koningin. Naast schrijver was Arion hoofd van het Antilliaans taleninstituut en de initiatiefnemer van Papiamentstalige scholen op Curaçao. Hij droeg ook bij aan de oprichting van het slavernijmonument en NiNsee in Amsterdam.

Het programma begint met een toespraak van de gevolmachtigde minister van Curaçao, Carlson Manuel, gevolgd door inleidingen van biograaf Mineke de Vries en Ruben Severina. Dichters zoals Noël Pinedo, Rienaysa Lamp-Antonia en Gershwin Bonevacia brengen spoken word geïnspireerd door Arion. Roël Calister speelt Afro-Caribische ritmes, Alexander Kraft van Ermel speelt tumba en wals op piano, en Juersson Aldaïr Hermanus combineert in een danssolo Afro-Curaçaose diaspora met hiphop. Er volgt een rondetafelgesprek met Quito Nicolaas en Aminata Cairo.

De middag wordt gepresenteerd door Désirée Martis, bekend van haar werk bij de NOS, NPS en Radio Nederland Wereldomroep.

Danser Juersson Aldaïr Hermanus onderzoekt in zijn danssolo de geschiedenis van de tambú, een Afro-Curaçaose muziekvorm die heling en kracht biedt, net als hiphop.

Meer info? Klik hier! 

19.30 uur Rode Zaal: Tribute to Anton de Kom door Ida Does en Ronald Snijders
Anton de Kom (1898-1945) was een Surinaamse verzetsstrijder, schrijver en activist, bekend van zijn boek Wij slaven van Suriname (1934), een aanklacht tegen racisme en kolonialisme. Tijdens de Tweede Wereldoorlog sloot hij zich aan bij het Nederlandse verzet en overleed in een Duits concentratiekamp.

Ida Does – Lezing 'Liefde is meer soms dan het dagelijks brood'
Documentairemaker Ida Does spreekt over het leven van Anton de Kom, met speciale aandacht voor de brieven van zijn dochter Judith, die haar zoektocht naar haar vader beschrijft.

Ronald Snijders Band – Afro-Surinaamse kaseko en jazz
Dwarsfluitist Ronald Snijders brengt met zijn band een energiek optreden met kaseko, funk en jazz, en draagt enkele nummers op aan Anton de Kom. Snijders, een muzikaal vernieuwer, won in 2022 de Boy Edgar prijs.

Meer info? Klik hier! 

Zaterdag 7 december: Eerbetoon aan Frank Martinus Arion & Tribute to Anton de Kom

Zondag 8 december: Kids & Fashion

Op zondag 8 december sluiten we het festival af met een voorstelling voor kinderen, muziek, modeshow en workshops!

13:00 uur start Foyer: Markt en Tipiko Den Haag met Afro-Caribische muziek

13.30 uur Rode Zaal: Bon Dia, Goeiemorgen - Izaline Calister zingt kinderliedjes (4+)

Izaline Calister & Thijs Borsten: 'Bon Dia, Goeiemorgen'
Izaline Calister en Thijs Borsten brengen een vrolijk liedjesprogramma met traditionele kinderliedjes uit Curaçao, Aruba en Bonaire. Gebaseerd op het boek Bon Dia, Goeiemorgen, bevat het liedjes van bekende componisten als Rudy Plaate en Padu Lampe. De liedjes zijn in zowel Papiaments als Nederlands, zodat iedereen kan meezingen.

Line-up: Izaline Calister (zang), Thijs Borsten (piano), Danny Rombout (percussie)

15.00 uur Studio 1: Cheraldine Osepa – Workshop Afro-Caribische haardracht
Cheraldine Osepa deelt haar persoonlijke haarreis en vertelt over de culturele betekenis van Afro-Caribische haarstijlen. Het publiek wordt uitgenodigd om hun eigen haarervaringen te delen. Cheraldine is oprichter van AfriCari en actief in de Delftse gemeenteraad.

16.00 uur Rode Zaal: AFIMO – Surinaamse mode
De vrouwen van AFIMO presenteren traditionele kleding en hoofddeksels van verschillende Surinaamse bevolkingsgroepen en vertellen over de koloniale geschiedenis en cultuur van Suriname.

Meer info? Klik hier!

Zondag 8 december:  Kids & Fashion

Eerste editie Sounds of Us in De Vaillant

Op zaterdag 11 en zondag 12 november vond de eerste editie van Festival Sounds of Us plaats. 

Festival Sounds of Us biedt een gevarieerd programma met Afro-Surinaamse en Afro-Caribische kunst en cultuur. Het festival van 3 tot en met 12 november in theater De Vaillant staat stil bij de invloed van het koloniaal- en slavernijverleden op het leven van nu. We herdenken de trans-Atlantische slavernijgeschiedenis en vieren de vrijheid met muziek, verteltheater, rituelen, ritmes, lezingen, literatuur, woordkunst, een modeshow en een Keti Koti Tafel. 

Uitzonderlijke talenten, artiesten, sprekers en ensembles presenteren cultuuruitingen waarvan de bronnen in West-Afrika liggen. Hoe is de muziek en cultuur in Suriname en het Caribisch gebied beïnvloed door de West-Afrikaanse tradities? Wat is het verhaal hierachter? Welke levendige en krachtige cultuuruitingen zijn hieruit voortgekomen? Hoe hebben die tradities zich verder ontwikkeld en hoe leven ze voort in Nederland? Het programma laat ook zien hoe een jongere generatie het verhaal van het slavernijverleden verwerkt in eigen kunstvormen als spoken word. 

Herdenkingsjaar Slavernijverleden
Van 1 juli 2023 tot 1 juli 2024 is in Nederland het Herdenkingsjaar Slavernijverleden. Overal zijn er activiteiten om mensen bewust te maken van dit verleden en de invloed ervan op hoe dingen nu zijn. Festival Sounds of Us is een initiatief van theater De Vaillant en stichting Haagse Verbindende Festival in het kader van het Herdenkingsjaar. “ Met een programma van cultuur en ontmoeting gaan we op zoek naar wat ons bindt, naar pijn uit heden en verleden en naar een gedeelde toekomst”, aldus de organisatoren.

Eerste editie Sounds of Us in De Vaillant

Meer foto's zien?

foto's: Jurriaan Brobbel en Evenline van Egdom.

Bekijk alle foto's online