Woord van de directeur ivm op Internationale Dag Tegen Armoede

Arm en Rijk – Internationale Dag Tegen Armoede 

Op 17 oktober vraagt de Verenigde Naties aandacht voor wereldwijde armoede. Terwijl we in het rijkste deel van de wereld wonen, komt armoede ook bij ons veel voor. In de Schilderswijk leeft 70% onder de armoedegrens, dat is vele malen meer dan in de rest van Den Haag.  

Overheidsbeleid  

Afgelopen jaren speelden mensen uit onze wijk hun leven in de Toeslagen affaire. Wat hun overkwam, het onbegrip en de schaamte. Met trots deelden zij in een voorstelling hun levens met publiek, met ambtenaren en politici. Met ons ook, opdat we ervan konden leren. Natuurlijk kun je arm worden door fouten te maken, maar arm word je vooral door overheidsdeurwaarders, flex contracten, huisjesmelkers en een overheid die het strengste van het strengste wil.  

Platzak naar theater 

In onze opdracht om mensen te verleiden om deel te nemen aan cultuur, is armoede de grootste hindernis. Zonder geld ga je niet naar theater of een avondje uit, dan koop je brood of iets lekkers voor je kinderen. En wat moet je in een theater waar iedereen in mooie kleren loopt, drankjes bestelt na afloop. Met een gratis theaterkaartje ben je er niet, zeker niet als je net als andere bezoekers samen wil gaan. Daarom bepaal je vanaf nu in De Vaillant zelf wat een kaartje kost en daarom 'gebruiken' we onze relaties in de sector om mensen ook daar terecht te laten kunnen. 

Honger naar cultuur 

Nu al brengen we programma’s waarmee we aandacht vragen voor armoede. Waar komt die vandaan, wat doet dat met een mens, en hoe kom je uit de spiraal die armoede vaak is. Schoolmaaltijden, gratis muziekles of voetbalkleren voor kinderen helpen bij perspectief van jongs af aan. Met de Sociale Tafels richten wij ons ook op ouderen met een halve AOW, mantelzorgers die niet aan werken toekomen, zieken en mensen zonder verblijfspapieren, jonge mensen die vanwege hun aard of komaf nergens welkom lijken. Want zonder cultuur is het leven echt arm, we stillen graag die honger naar cultuur.  

Samen de schouders eronder 

Sinds deze zomer zien we bij onze Sociale Tafels bezoekersaantallen toenemen. Een soep, een hoofdgerecht en een cultureel toetje vinden gretig aftrek, mede dankzij de samenwerking met Quiet Community Den Haag, Vluchtelingenwerk, GGD en anderen. Omdat we voor kinderen aparte programma’s verzorgen samen met KOO, hebben ouders echt een uitje en beleven altijd iets moois. Samen met hen zetten we graag de schouders onder een toegankelijke cultuursector voor iedereen. 

BETAAL WAT JE KUN($)T 

Onze entreeprijzen hebben we daarom afgeschaft, die bepaal je goeddeels zelf. Het volle pond, 50% korting met de Ooievaarspas of als je het niet kunt missen niks. Zo dragen sterke schouders de zwaarste lasten en we weten dat mensen dat graag doen. En omdat een theateravond binnenkort begint met een stevige soep, hoef je niet te kiezen tussen eten en cultuur. Samenwerking met de Haagse Markt, de supermarkt en met steun van fondsen en overheid staat elke dag een Sociale Tafel klaar. Het is het begin van een avontuur dat we graag samen aan gaan.  

Harrie van de Louw 

directeur