Vijf artiesten zullen zichzelf overvleugelen en de wijk verrijken

Door: Hizir Cengiz

Na lange tijd was ik onlangs weer in theater De Vaillant, op loopafstand van het flatje waar ik woon. De eerste keer dat ik er kwam, was tijdens een benefietavond. Ik stond op het podium met een monoloog van zes minuten. Een paar weken eerder waren tijdens rellen de ramen vernield en de vleugel omgekieperd. De Vaillant werd een ruïne. De wijk smeekte om rust. Jonge moskeegangers van de As-Soennah gingen ‘s avonds in gele hesjes de straat op om de kalmte en het respect voor de wijk terug te brengen. Omwonenden stonden hand in hand voor het theater. Een oorlogsgebied, noemde directeur Harrie van de Louw het.

Met de benefietavond, Geef De Vaillant Vleugels, werd een mager bedrag, zo’n duizend euro, opgehaald. Joris Wijsmuller, destijds wethouder in Den Haag, verdubbelde het bedrag. En uit heel Nederland werd het theater benaderd. Men wilde op verschillende manieren het theater helpen weer de oude te worden.

De Vaillant is een van de buitenbeentjes van de Schilderswijk, zo tussen de kapperszaken, Marokkaanse en Turkse bakkerijen, de moskeeën, uitgeleefde flats. Net zoals bijvoorbeeld het ‘Joods hofje’, dat al meer dan een eeuw in de wijk staat.

Met een nieuw project, Homegrown, geeft De Vaillant sinds een paar maanden haarzelf weg aan vijf jonge kunstenaars, zogenoemde ‘Artists in Residence’. Hun namen: Siggi (rapper), Mekki (rapper), Ahmet Gür (violist en producent), Fazle (danser) en Collinsz Allday (entertainer). Nu nog onbekend, maar straks zijn zij ‘allemaal wereldberoemd in Den Haag, Nederland en de rest van de wereld’, zoals het affiche luidt.

Een korte voorstelronde: Ahmet is oprichter van ‘Muziekcentrum 1001 Nachten’, waarmee hij onder andere kinderen uit de Schilderswijk en Transvaal de mogelijkheid biedt om instrumenten te bespelen die voornamelijk bespeeld worden in gezinnen die het wél breed hebben. Collinsz Allday wil graag ‘entertainen’. Al een aantal keer heeft hij ‘Voetjes vd Vloer’ in onder andere De Vaillant georganiseerd, waarbij naast gevestigde artiesten ook beginnende artiesten in de line-up staan. Eind oktober gaat Collinsz Allday naar Lloret de Mar voor een nieuwe editie.

Mekki begeleidde onlangs drie jongeren bij het maken van een rap. De Schilderswijk werd hierin in al haar geuren en kleuren beschreven. Zo werd er gerapt over misogynie en het beeld van drugscriminaliteit, dat veelal door rappers wordt geromantiseerd, werd ontkracht. Siggi werkt aan een autobiografie. En Fazle danst: het is levendige poëzie met ledematen. Ik moet nog landen in het theater, zegt Fazle. Het nog meer zijn thuis maken.

Alle vijf de Artists hebben dromen groter dan de wijk, groter dan De Vaillant, groter dan zijzelf.

Het zijn net koningen, zegt Van de Louw. De Vaillant heeft hen gekroond: de artiesten krijgen alle vrijheid en faciliteiten. Maar, het zijn wel vier koningen en een koningin die allen dromen over een groot imperium. En zoals het ernaar uitziet, zullen zij minstens zichzelf overvleugelen en de wijk verrijken.

Dit is mijn eerste stuk in een reeks korte artikelen waarin ik verslag zal doen van Homegrown.