823

Hooggeëerd Publiek,

Hoezo crisis? 10 jaar theater De Vaillant

Terwijl we van de ene crisis naar de andere hoppen en we de verwarming een tandje lager zetten, viert De Vaillant zijn 10-jarig bestaan. Een jaar lang brengen we hartverwarmende programma’s met elke maand toppers voor bestaand en nieuw publiek. 

Oogsten

We willen niet alles verklappen en natuurlijk zijn ook bewoners en talenten aan zet om bij te dragen aan de rijkdom op onze podia. Toch kunnen we nu al zeggen dat we in februari de tiende editie van Voetjes v/d Vloer groots vieren met heel bijzondere artiesten, én met een jaar lang urban programma’s zoals Ik Spreek en The Rehearsal Room. Het zijn programma’s waar we trots op zijn omdat ze alle in de loop der jaren door jonge makers in ons huis zijn ontwikkeld.

De liefde voor cultuur gaat door de maag!

De Sociale Tafel voor senioren krijgt in 2023 twee kindjes: de Onbeperkte Tafel en de Cultuurtafel brengen mensen samen rond cultuur en een gezonde maaltijd en onze samenwerking met De Einder wordt verstevigd. Daarbij starten we in februari een community project dat begint met een Grote Verwendag voor slachtoffers van het Toeslagenschandaal. 

Theater van nu

Hedendaags drama en actuele thema’s vinden een podium in De Vaillant. Maandelijks spreekt Hizir tijdens Voetnoot* gasten die ertoe doen. Gasten met een klein, en soms met een groot verhaal. Zo schuift in januari Prinses Laurentien van Oranje aan die zich sterk maakt voor mensen in de knel. Maar hedendaagse verhalen horen we ook terug in voorstellingen als de première van Immuun van Zişan Mermi, en in andere voorstellingen van nieuwe makers. Want vandaag is nu en de wereld van u laat ons niet onberoerd.

Goede gesprekken

In 2023 oriënteren we ons op de toekomst. Samen met partners, bewoners in alle wijken en met specialisten voeren we Goede Gesprekken over een toekomst voor De Vaillant. Want juist in de Schilderswijk en Transvaal wordt unieke kunst gemaakt voor een uniek publiek dat een uniek podium verdient. Een podium dat de schakel vormt tussen wijk en stad, vandaag en morgen en tussen jouw kunsten en nieuw publiek. Zo blijven we voorbeeld voor stad en land en waar je niet rijk, wit of slim hoeft te zijn om mee te maken, mee te doen en mee te delen. 

Maak het Mee!

In 2023 vieren we dat 150 jaar geleden de slavernij officieel is afgeschaft en dat staat voor veel. Samen willen we staan voor een land en een stad waarin iedereen meetelt en gelijke kansen krijgt. Waar de cultuur van de een net zo gewaardeerd wordt als die van de ander. Wij kiezen in 2023 voor een jaar waarin we daar vanuit de wijken in het hart van de stad aan bijdragen. Met festivals, met nieuwe voorstellingen, met een eigen gezicht en in samenwerking met iedereen die mee wil doen sorteren wij daarop voor. Doe je mee?

Een warm en bruisend 2023 gewenst,

Harrie van de Louw/ directeur