Sounds of Us - Tribute to Anton de Kom

Sounds of Us - Tribute to Anton de Kom

Met Ida Does & Ronald Snijders Band

Sounds of Us is terug! Na een succesvolle eerste editie keert het festival terug voor een tweede editie. Festival Sounds of Us biedt een gevarieerd programma vol podiumkunsten, literatuur, film, kunst, samen eten, ontmoeting en dialoog.

Op zaterdagavond 6 december een Tribute aan Anton de Kom!

17.30 uur Foyer: Foodstands van Haagse cateraars

Bezoekers kunnen genieten van gerechten uit de rijke Afro-Caribische en Surinaamse keuken. Er zijn foodstand van Haagse cateraars.

19.30 uur Rode Zaal: Tribute to Anton de Kom door Ida Does en Ronald Snijders

Anton de Kom (1898-1945) is een van de belangrijkste stemmen in de antikoloniale beweging van de 20e eeuw.  De Surinaamse verzetsstrijder, schrijver en activist publiceerde in 1934 zijn boek ‘Wij slaven van Suriname’, een aanklacht tegen racisme, uitbuiting en koloniale overheersing. Nog steeds wordt zijn boek veel gelezen, omdat het de koloniale machtsstructuren inzichtelijk maakt voor een groot publiek. In de jaren ’30 werd hij verbannen uit Suriname en kwam hij met zijn gezin naar Nederland. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was hij actief in het Nederlandse verzet. Op 24 april 1945 overleed hij in een Duits concentratiekamp.

Ida Does – lezing 'Liefde is meer soms dan het dagelijks brood'
Documentairemaker en schrijver Ida Does geeft een lezing over het leven en werk van Anton de Kom 

en hoe zijn dochter Judith de Kom het familieverhaal heeft ervaren. Ze leest voor uit het boek 'Ik omhels je onafgebroken' waarin brieven van Judith aan haar vader zijn opgenomen. In deze brieven blikt Judith de Kom terug op haar leven, waar de zoektocht naar haar vader als een rode draad doorheen loopt. Ze wendt zich tot haar ouders en broers, jeugdvrienden, de verzetskameraden van haar vader, haar voormoeder Azemia, die in slavernij werd gehouden en andere betekenisvolle mensen. Uit dit unieke egodocument rijst een beeld op van een leven dat getekend lijkt door onrecht, oorlog, racisme en strijd, maar dat ook een ode is aan doorzettingsvermogen, rechtvaardigheid, vrijheid en vrede.

Ida Does richt zich in haar werk op thema’s als (koloniale) geschiedenis, kunst en cultuur en sociale rechtvaardigheid. Haar documentaires hebben prijzen gewonnen op filmfestivals over de hele wereld. Haar documentaire ‘Nieuw Licht – Het Rijksmuseum en Slavernij’ (2021) won prijzen op Aruba, Belize en in de VS. De film werd in 2023 vertoond bij de Verenigde Naties. In 2023 produceerde en regisseerde Ida Does de documentaire  ‘Alledaagse Waardigheid’ over het baanbrekende werk al sinds 1984 van professor Philomena Essed bij het bestuderen van racisme in Nederland 

Ronald Snijders Band – Afro-Surinaamse kaseko, kawina grooves en jazz

Dwarsfluitist Ronald Snijders geeft met zijn band een spetterend optreden met Afro-Surinaamse kaseko, funk, pop en jazz. Hierbij draagt hij  enkele muziekstukken op aan Anton de Kom. Ronald Snijders is een muzikale vernieuwer en bruggenbouwer pur sang. Dit leverde hem in 2022 de prestigieuze Boy Edgar prijs op. Ook componeert hij filmmuziek. Zo schreef hij de muziek voor de documentaire ‘Nieuw Licht’ van Ida Does. Ronald’s muziek kent geen grenzen; met Braziliaanse pianist Elizabeth Fadel, slagwerker Olaf Keus, Curaçaose bassist Randy Winterdal, Surinaamse Cherish Snijders op kawina  combineert hij kaseko met alle muziek die hij tegenkomt. Bereid je voor op een onvoorspelbare muzikale blind date vol verrassingen. Ready? Let’s go!

Wil je de hele zaterdag genieten van alles wat Sounds of Us te bieden heeft? Kom in de middag naar boeiende lezingen, poëzie en dans tijdens ons eerbetoon aan Frank Martinus Arion en swing 's avonds mee met de Ronald Snijders Band. Luister ook naar het inspirerende verhaal van Ida Does over Anton de Kom.

Met een combi-ticket ben je de hele dag welkom! Mis deze unieke ervaring niet.
Klik hier voor tickets! 

Sounds of Us - Tribute to Anton de Kom

Met Ida Does & Ronald Snijders Band

Locatie
Rode Zaal, Theatercafé
Betaal wat je kunt
€ 0,00
Betaal wat je kunt Ooievaarspas
€ 7,50
Betaal wat je kunt
€ 15,00
Betaal wat je kunt
€ 20,00

Bestel tickets

Datum zaterdag 07 december
Tijd 19:30 uur
Locatie Rode Zaal
Prijs Betaal wat je kunt