My Home at the Intersection

My Home at the Intersection

Let op: De voorstelling wordt in het Engels gespeeld.

Hoe gaan we verder met een erfenis van gewelddadige conflicten en collectieve trauma's en wat te doen met de daaruit voortvloeiende dilemma's van het geheugen?

Abhishek Thapar, geboren in Moga, Punjab in de jaren 1980, ging samen met zijn moeder, vader en zus op zoek naar de waarheden van het verleden. Hij bezocht opnieuw het huis uit zijn kindertijd: een huis dat verdwenen was, een plek waarvan ze allemaal dachten dat ze die vergeten waren en die toch bleef bestaan, bewaard in een pot met spookachtige beelden, tussen de tegenstrijdige prioriteiten van de officiële geschiedenissen en de persoonlijke herinneringen van drie generaties. In een laatste poging tot afsluiting keerde de familie terug naar het huis in Moga - en trok er weer in. Samen creëerden ze een kunstwerk… My home at the Intersection compliceert reductieve percepties van de recente geschiedenis van Punjab en produceert een verbeelding die verder gaat dan dichotomieën van daders en slachtofferschap, buiten en binnen, terrorisme en verzet. In de intieme setting van zijn performance ontvouwt Thapar momenten van een persoonlijke reis naar een verwrongen verleden in dialoog met documenten van een poging tot een ritueel van 'teruggaan, om er zeker van te zijn dat je het verleden bent vergeten'.

Artist statement Abhishek:
‘My home at the Intersection is een werk waar ik naar toe heb gewerkt sinds ik theater begon te maken, maar nooit de moed heb gehad om het te realiseren - tot voor kort. In de loop van een jaar heb ik gewerkt met de betwiste historische verhalen over Oost-Punjab. In december 2016 bezocht ik mijn familie om meer te weten te komen over de tijd van mijn jeugd, toen ik opgroeide met mythische beelden van 'terroristen' en 'vrijheidsstrijders', en wat er gebeurd is met de plek die toen ons thuis was. Ik nodigde mijn familie uit om een verbeelding te (her)construeren van het huis dat mijn vader ooit had gebouwd, en om onze herinneringen mee naar huis te nemen.’

Biografie artiest:
ABHISHEK THAPAR, Moga (IN)/Amsterdam (NL) werkt als onafhankelijk theater- en performancemaker, performer, docent en kunstenaar vanuit Amsterdam. Zijn werk ontvouwt zich op het snijvlak van hedendaags theater, sociale kunst en postkoloniale epistemologieën. Hij werkt vaak samen met niet-professionele acteurs en creëert intieme portretten in immersieve omgevingen en participatieve formats. Zijn werken hebben een sociale en politieke dimensie met een documentaire benadering. Zijn werken zijn geproduceerd en gepresenteerd in meer dan 15 landen over de hele wereld. Geselecteerde werken zijn: My home at the Intersection (2017), Surpass the Beeline (2018), Reverse Engineering (2019), The Art of Walking (2020), Cow is a Cow is a Cow (2021), White Money (2021), Goodbye Erdoğan (2022).

Zijn nieuwste project Lacuna Kitchen (2023), gecoproduceerd door Ruhrfestspiele en Kampanel (Duitsland) in samenwerking met keukenarbeiders, richt zich op onzichtbare arbeid en ongehoorde verhalen uit de Europese gastronomie en horeca. www.lacuna.kitchen. In 2024 wordt Lacuna Kitchen Nederland geproduceerd door de nieuwe structuur die het werk van Abhishek produceert: Afra Tafri Creatoins. Thapar heeft een postdoctoraal diploma in Physical Theatre van de London International School for Performing Arts (2010-12) en een Master in Theater van DAS Theatre, Amsterdam (2015-17).

Betaal wat je kunt

Bij De Vaillant betaal je naar jouw portemonnee! Wij vinden het belangrijk dat iedereen de mogelijkheid heeft om naar onze voorstellingen te komen kijken.
Kies de prijs van het ticket dat jij kunt betalen. Heb je meer te besteden, dan kun je ook een ticket voor iemand anders bestellen. 
Lukt dat niet? Kies dan de € 0,00 optie.
Met de Ooievaarspas is er altijd een gereduceerd tarief. 

Credits
Concept, tekst, uitvoering: Abhishek Thapar
samen met Venu Thapar, Shveta Grover en Ashok Thapar
Dramaturgische ondersteuning: Maria Rößler
Tekst Advies: Divya Nadkarni
Adviseurs: Floris van Delft en Jeroen Fabius
Cinematograaf: Sahib Gill
Film Editing: Jeanette Groenendaal en Rinku Kalsy
Muziek Compositie: Kabeer Kathpalia
Kostuums: Loise Braganza
Primair onderzoek: Abhishek Thapar en Swati Simha
Met bijdragen van: Dr. Sudha Thapar, Dr. Neelu Koura, Dr. Pawan Thapar en Karan
Speciale dank: Chandana Sarma, Arash Qajar, Amandeep Sandhu, Jimmy Grima, Barbara van
Lindt, Juul Beeren, Vera van Baal, Martin Brans, Mirko Lazovic.
Productie: Afra Tafri Creatoins
Coproductie: DAS Theater, Amsterdam

My Home at the Intersection

Locatie
Gele Zaal
Betaal wat je kunt
Gratis
Betaal wat je kunt Ooievaarspas
€ 5,00
Betaal wat je kunt
€ 10,00
Betaal wat je kunt
€ 15,00
Betaal wat je kunt
€ 20,00
Betaal wat je kunt
€ 25,00
1290

Bestel tickets

Datum zaterdag 30 november
Tijd 20:30 uur
Locatie Gele Zaal
Prijs Gratis