Midwinterviering 2023

Midwinterviering 2023

Humanistisch Verbond

Als we eind 2023 om ons heen kijken, dan kunnen we concluderen dat we in een complexe en ook verwarrende wereld leven. Waar gaat het heen met de democratische waarden in Nederland nadat dat de PVV de grootste partij is geworden? Waarom vond de klimaatconferentie plaats in een oliestaat? Waarom is een standpunt innemen ten aanzien van de oorlog in Gaza voor velen ingewikkelder dan de oorlog in Oekraïne?


In tijden van onzekerheid en transitie ontstaat er vaak meer polarisatie omdat uitgesproken standpunten veiliger voelen dan ambivalentie over ‘goed’ en ‘kwaad’. We kozen ervoor om het jaar uit te luiden met de film Three Billboards outside Ebbing, Missouri. Het is een film die je morele kompas op een plezierige manier ontregelt. Wat en wie goed en kwaad is blijkt niet eenduidig. De belichaming van het kwaad lijkt ook sympathiek te zijn, een slachtoffer ook dader, een incompetent figuur ook vaardig, de verstandige ook irrationeel. Met veel (zwarte) humor neemt deze film ons mee in deze soms verrassende omkeringen. Tegelijkertijd voedt het onze gevoelens van hoop en vertrouwen in de veerkracht van mensen.

Programma
13.00 – 13.30 inloop
13.30 – 14.00 welkomstwoord door Marieta van den Heuvel en inleiding door Caroline Suransky
14.00 – 15.50 vertoning van de film ‘Three Billboards Outside Ebbing, Missouri’ 
15.50 – 16.00 korte pauze
16.00 – 16.30 nagesprek onder begeleiding van Caroline Suransky
16.30 – 17.30 borrel

Over Caroline Suransky
Caroline Suransky werkt aan de Universiteit voor Humanistiek als universitair hoofddocent Educatie en Sociale Verandering en als buitengewoon hoogleraar aan Stellenbosch University in Zuid Afrika. Op de Universiteit voor Humanistiek richt ze zich op diversiteit en inclusie en op ecohumanisme. Eind november 2023 nam zij na 8 jaar afscheid als lid van het hoofdbestuur van het Humanistisch Verbond.

Dieetwensen
De borrel bevat een assortiment van vegetarische hapjes. Heb je dieetwensen of allergieën? Geef dit aan ons door.

Aanmelden en doorgeven dieetwensen via info@humanistischverbondhaaglanden.nl

Midwinterviering 2023

Humanistisch Verbond